Elfoglalt? Lemaradt a hét legfontosabb HR- és IT-híreiről? Képbe hozzuk!

NEXON sajtószemle

Komoly terhet ró a személyes adatokat is kezelő vállalatokra az új adatvédelmi rendelet

Míg az Egyesült Államokban az internetszolgáltatók számára mára az is lehetővé vált, hogy gyűjthessék és eladhassák előfizetőik böngészési előzményeit, addig az Európai Unióban (így itthon is) már csak bő egy évük maradt hátra a cégeknek, hogy megfeleljenek az egységes, a korábbinál jóval szigorúbb uniós szintű adatvédelmi rendeletnek...


Csökkent az álláskeresők száma

A nyilvántartott álláskeresők száma 16,6 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat nyilvántartásában a márciusi zárónapon 350 800 álláskereső szerepelt, több mint 70 ezerrel kevesebb, mint egy éve - írta az MTI.


Így használják az internetet a magyar kkv-k

A GVI által megkérdezett magyarországi kkv-k közel 90 százaléka úgy érzi, súlyos gondot jelentene a működésében, ha egy hétig nem működne az internet, de többségük az árbevétel kevesebb mint 1 százalékát fordítja számítástechnikai és távközlési eszközök beszerzésére és üzemeltetésére.


Jár-e munkabér az állásidő idejére?

Az állásidő az az idő, amelyben a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a működési körében felmerült okból nem tesz eleget. Felmerül a kérdés, hogy olyan esetekben, amikor a munkavállaló a munkáltató által előírt helyen és időben, munkára képes állapotban munkavégzés céljából megjelenik, azonban a munkáltató a működési körében felmerült okból nem tud részére munkát adni, akkor erre az időre jár-e a munkavállaló részére munkabére? 


10 százalékkal nőhetnek a bruttó bérek, a reálbér-növekedés 7-8 százalék lehet

A bruttó bérek az idén 10 százalék körüli mértékben nőhetnek. A reálbérek 2,4-2,5 százalék inflációval számolva 7-8 százalék közötti ütemben emelkedhetnek az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.