Ugrás a tartalomra

Sajtófigyelés 4. hét

Elfoglalt? Lemaradt az elmúlt hét HR- és IT-híreiről? Képbe hozzuk!

Ha szerződése lejárta előtt a nyílt munkaerő-piacon szerez állást a közmunkás az állam kifizeti a fennmaradó bérét, plusz foglalkoztatást helyettesítő támogatást is kap. A kormány számításai szerint a plusz juttatás nagyjából 20-30 ezer embert érintene, a célra 2,5 milliárd forintot különítettek el. Cél, hogy anyagilag is ösztönözzék a közmunkásokat az álláskeresésre piaci körülmények között. Az ösztönzés átlagosan 100 ezer forint plusz bevételt jelent az elhelyezkedő közfoglalkoztatottnak.


Szlovákiában a legdrágább a munkaerő, utána következik Csehország, Lengyelország, majd Magyarország, a balti államok és végül Románia és Bulgária. Ha 10 év távlatában vizsgáljuk a munkaerő árát, akkor Romániában és Bulgáriában is duplájára nőtt, míg Magyarországon nem változott a bérköltség - még mindig a 2008-as szint alatt járnak. A közép-kelet-európai országokban jelentősen nőtt a munkaerő ára az elmúlt évtizedben, többek között a reálbérek növekedése miatt. Szlovákiában a legdrágább, Bulgáriában a legolcsóbb a munkaerő.


Jelenleg közel 50 ezer ember dolgozik azokban a háttér- és kutató intézetekben, amelyeket vagy megszüntetnek vagy beolvasztanak a minisztériumokba. Megvizsgálják, hogy szükség van-e az adott intézményre és tárgyalnak az illetékes minisztériummal az intézetek jövőjéről. Amelyek esetében az lesz a döntés, hogy nincs rájuk szükség azok akár jogutód nélkül megszűnhetnek.


2015. január-novemberi időszakban 4,1 százalékkal nőtt az átlagkereset, az előző év azonos időszakához képest. A bruttó átlagkereset, teljes munkaidőben 245 500 forint volt a KSH friss jelentése szerint. Legjobban továbbra is pénzügyi területen lehet keresni, 490 800 forintot, míg a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén dolgozóknak jut a legalacsonyabb fizetés, 146 400 forint.


A PwC éves Globális Vezérigazgató Felmérésének eredményei szerint a cégvezetők kétharmada borúsnak látja az elkövetkező 12 hónapot, mert úgy érzik vállalatuknak ma több fenyegetettséggel kell szembenéznie, mint három évvel ezelőtt. A magyar vállalatok irányítói optimistábbak. A jövő vezetőinek pedig még több kihívással kell szembenézniük. A vállalatvezetők 90 százaléka változtat világszerte a technológia jelenlegi felhasználásának módján annak érdekében, hogy jobban megfeleljenek az ügyfelek és a részvényesek elvárásainak.


A munkavállalók fele költözne Magyarországon belül másik városba egy új állásért. A képet árnyalja, hogy kétharmaduk ezt csak abban az esetben tenné meg, ha az új ajánlat jobb pozícióról, magasabb fizetésről szólna. Nemek alapján vizsgálva a kérdést apró különbség tapasztalható a hölgyek javára: a nők szívesebben teremtenek új otthont, de közöttük magasabb azok aránya, akik ezt kizárólag egy jobb egzisztenciát biztosító pozíció érdekében lépnék meg.


Idén azok mehetnek nyugdíjba, akik betöltik, vagy már korábban betöltötték a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, legalább 20 év szolgálati időt szereztek, és azon a napon, amikor a nyugdíj megállapítását kérik, nem állnak társadalombiztosítási jogviszonyban. Ez azt jelenti, hogy nincs munkaviszonyuk, de nem lehetnek táppénzen vagy munkanélkülin sem. Ha nincs valakinek 20 év, de van legalább 15 év szolgálati ideje, és a másik két jogosultsági feltételnek megfelel, öregségi résznyugdíjat igényelhet. A résznyugdíjra nem vonatkozik a nyugdíjminimum védelme, de összegében és státuszában ugyanolyan, mint a teljes öregségi nyugdíj).


Új szelek fújnak, új lehetőségek mutatkoznak, melyek új eszközöket adnak az álláskeresők kezébe. Habár a vállalati toborzási eszközök is gyarapodnak: kötelező online jelenlét, karrier-film, HR-felhők, internet alapú adatbázis kezelő software-ek és számos új eszköz áll rendelkezésre - ám azok csak igazodva az üzleti folyamatokhoz, az IT-struktúrához, vállalati kultúrához, csak lassan módosítják a már megszokott vállalati toborzás-kiválasztási folyamatot. Az új trendek egyet mindenképpen megkívánnak: meg kell őket ismerni és tudni kell őket használni. Álláskeresési technikák 2016-ra.


A kormány kiemelten támogatja a nagycsaládosokat, emellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) egy- és kétgyermekeseknek szóló támogatásának feltételei is javultak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: tudatos döntés volt, hogy a három vagy több gyermeket nevelő nagycsaládokat, amelyek jobban ki vannak téve a szegénységi kockázatoknak, kiemelten támogatja a kormány, az otthonteremtési program kibővítésénél ugyanakkor mindenkire gondoltak, akik gyermeket nevelnek vagy gyermekvállalást terveznek.


Régóta folynak a találgatások, hogy mennyibe kerülhet a Google-nek, hogy a nagy rivális Apple mobilrendszerén is gond nélkül fut a keresője. Most kiderült: olyan évi egymilliárd dollárt (290 milliárd forintot) fizetnek, hogy iOS-en is elérhető legyen a keresőjük.


Az IBM állítólag erősen érdeklődik a részben magyar alapítású Ustream videostreaming szolgáltatás iránt. Ha a Fortune értesülései helyesek, a technológiai óriás nagyjából 130 millió dollárt (37,5 milliárd forintot) szánna a felvásárlásra.


A SplashData minden évben közzéteszi a legnépszerűbb jelszavak toplistáját, és az összeállítását a hekkerek által ellopott és közétett több millió jelszó alapján készíti el. Az idei lista alig különbözik a tavalyitól, legalábbis ha az első tizet nézzük. A legnépszerűbb jelszó már évek óta az 123456, ezt követi a password (jelszó) és az 12345678. Az első tízben van a qwerty, 12345, 123456789, football, 1234, 1234567 és baseball; a 11. helyen már egy újonc szerepel, a welcome.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100