Ugrás a tartalomra

Sajtófigyelés 49. hét

Elfoglalt? Lemaradt az elmúlt hét HR- és IT-híreiről? Képbe hozzuk!

A jövő évi avagy 2017-től életbe lépő változások mellett fontos megemlíteni, hogy már 2015. augusztus 1-jével hatályos a munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló kormányrendeletnek az a változása, amely sok-sok munkaadót és munkavállalót érint. Eszerint ha az óvodai vagy bölcsődei ellátást igénybe vevő gyermek szülője a munkahelye közigazgatási határán kívülről nem közösségi közlekedéssel, hanem jellemzően gépjárművel jár dolgozni, úgy megilleti őt a 9 Ft/km költségtérítés a lakóhely és a munkahely közötti távolságra.


A személyi jövedelemadó kulcsa a jelenlegi 16 százalékról 15 százalékra csökken. E fejleménynek a cégek is örülhetnek, hiszen számukra a változás még nagyobb adómegtakarítást eredményez. Ugyanis az olyan juttatások után, melyen a kifizetőnek kell megfizetni a személyi jövedelemadót, az adó kiszámítása speciális módon történik.


A kétgyermekes családoknál a gyermekek után érvényesíthető családi kedvezmény a jelenlegi havi és gyermekenkénti 10 000 forintról 12 500 forintra nő. Ez a kétgyermekes családoknak havi 5000 Ft nettó jövedelemnövekedést eredményez.


A nyugellátások és egyes más ellátások 2016. január havi emeléséről szóló kormányrendelet szerint az 1,6 százalékos emelés összesen több mint húsz járandóságot érint, többek között: az öregségi, az özvegyi, a szülői nyugdíjat, az árvaellátást, a baleseti hozzátartozói nyugellátást, a szolgálati járandóságot, a korhatár előtti ellátást, a rokkantsági ellátást, a rehabilitációs ellátást, a fogyatékossági támogatást, a vakok személyi járadékát, a polgármesterek közszolgálati járadékát.


Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az euróövezetben a szeptemberi 10,8 százalékról 10,7 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta.


Bejelentette az Flasht kiadó Adobe, hogy ezentúl inkább az alternatív megoldások használatára bátorítja a tartalom-előállítókat. Ez elsősorban azt jelenti, hogy a cég is elismeri, hogy a saját technológiája helyett a HTML5-öt lenne célszerűbb erőltetni mint új sztenderdet. Végre az Adobe is temeti a Flasht.


Az Ericsson hazánkban nyitotta meg a második olyan fejlesztőközpontját, ahol egyetemekkel, startupokkal, szolgáltatókkal és felhasználókkal közösen próbálják majd kialakítani a mobilkommunikáció jövőjét.


Megnyitotta az Apple a Swift programozási nyelvet, pontosabban a fordító, valamint egy debugger és egy parancssori értelmező forráskódját. A nyelv kapott egy csomagkezelőt is, a Swift Package Managert, amellyel a fejlesztői környezet konfigurálását és az egyéb kiegészítők telepítését kívánja segíteni.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100