Ugrás a tartalomra

Változás az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvényben

Módosultak az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló rendelkezések!

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2017. évi LXXVII. törvény módosította az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény (a továbbiakban: Ekho tv.) rendelkezéseit a hivatásos sportolókra és edzőkre vonatkozó bevételi értékhatár tekintetében.

Az Ekho tv. módosított 3. § (4) bekezdés d) pontja értelmében a hivatásos sportoló, illetve edző foglalkozást folytató magánszemély az eddigi 125 millió forint bevétele helyett már 250 millió forint bevételére alkalmazhatja az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás (a továbbiakban: ekho) szerinti adózást, amennyiben az adóévben legalább az éves minimálbért elérő nagyságú általános szabályok szerinti közterhet viselő jövedelmet szerez. Ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett, az összeghatáron az általános forgalmi adóval csökkentett bevétel értendő. 

Az Ekho tv. alkalmazásában

  • sportoló az a magánszemély, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet hivatásos sportolója,
  • edző az a magánszemély, aki az adóévben az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség első osztályú versenyrendszerében induló sportszervezet edzője, vagy az országos sportági szakszövetség, országos sportági szövetség edzője, válogatott vezetőedzője (szövetségi kapitánya).

A 250 millió forint bevételi értékhatár a 2017. január 1-jétől megszerzett bevételekre alkalmazható.

Az ekho alapja a sportolói illetve edzői tevékenység bevétele, csökkentve – ha a magánszemély általános forgalmi adó fizetésére kötelezett – az általános forgalmi adóval. A magánszemélynek az ekhoalap összegéből általános esetben 15 százalék ekhot kell fizetnie.

Ha a magánszemély a kifizetést megelőzően nyilatkozik arról, hogy nyugdíjas (ebben az esetben nem feltétel a legalább 183 nap nyugdíjasként eltöltött idő), a fizetendő ekho mértéke 11,1 százalék.

A kifizetőt – főszabályként – az ekhoalap összege után 20 százalék ekho terheli, emellett ráhárul a magánszemély által fizetendő ekho levonásának, befizetésének és bevallásának kötelezettsége is.

A jogszerűen ekhoalapként figyelembe vett bevétel után megfizetett ekho a személyi jövedelemadót, a Tbj.-ben meghatározott a biztosítottat terhelő járulékokat és a kifizetőt terhelő szociális hozzájárulási adót váltja ki.

A magánszemélyt terhelő ekhoból az ekhoalap 9,5 százaléka személyi jövedelemadónak, 3,9 százaléka nyugdíjjáruléknak (kivéve, ha a magánszemély nyugdíjas), 1,6 százaléka természetbeni egészségbiztosítási járuléknak minősül. A fizetendő közterhek mértéke tehát kedvezően alakul például a munkaviszonyban történő foglalkoztatás esetében fizetendő közterhekhez képest, mivel ilyen esetben a magánszemélynek a kifizetett munkabér után 15 százalék személyi jövedelemadót, 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot és 10 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetnie.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás részletes szabályai az állami adó-és vámhatóság honlapján elérhető 7. számú információs füzetben olvashatók.

 

Forrás: nav.gov.hu 

 

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100