Ugrás a tartalomra

Változtak a gyermekápolási táppénzre vonatkozó szabályok

A 2016. XXXIV. törvény 10.§ (1)-(2) bekezdése 2016. július 1-jei hatállyal lépett életbe.

Jogszabályváltozás

 

2016. július 1-jei hatállyal az alábbiak szerint módosította az Ebtv. gyermekápolási táppénzre vonatkozó szabályait:

10. § (1) Az Ebtv. 46. § (1) bekezdés d) és e) pontja helyébe a következő rendelkezések lépnek:
(Táppénz a keresőképtelenség tartamára jár, legfeljebb azonban)

„d) háromévesnél idősebb, de hatévesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása és - a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén - a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén évenként és gyermekenként a szülőnek negyvenkettő, egyedülálló szülőnek nyolcvannégy naptári napon át;

e) hatévesnél idősebb, de tizenkét évesnél fiatalabb gyermek otthoni ápolása és - a gyermek fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő kezelése esetén - a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó intézményben történő tartózkodás címén évenként és gyermekenként a szülőnek tizennégy, egyedülálló szülőnek huszonnyolc naptári napon át."

(2) Az Ebtv. 46. § a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:
„(1a) Ha a biztosított szülő a gyermek ápolása címén igényel táppénzt, előzményként a gyermek előző születésnapjától a gyermek következő születésnapjáig eltöltött táppénzes napokat kell figyelembe venni."

A fenti jogszabály 2016. július 1-jétől hatályos, azonban annak alkalmazásával kapcsolatban az Ebtv. átmeneti rendelkezést nem tartalmaz. Erre való tekintettel az új szabályokat a 2016. július 1-jétől kezdődő keresőképtelenség esetében kell alkalmazni. 

 

A NEXON Akadémia július 26-án Minden, amit tudni kell a gyermekvállaláshoz kapcsolódó ellátásokról címmel konferenciát szervez 

A konferencia előadói: dr. Bogdán Zsuzsanna, tb. szakértő és Földi Barbara, szakmai tanácsadó.

Bővebb információ és jelntkezés a NEXON Akadémia oldalán.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100