Saját üzemeltetésű NEXON megoldások mellett döntöttek az önállósodás után, és elégedettségüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ma már szinte az összes NEXON szoftvert használják. A vállalat magyar HR igazgatójával találkoztunk a Hydro Extrusion Hungary (volt SAPA) fehérvári központjában. Horváth József - azóta nyugdíjba vonult - HR igazgatóval beszélgettünk.

 

Hatalmas a gyártelep, ahol fogadott. Hány munkatársért felel HR igazgatóként?
Ma (az interjú 2011-ben készült) közel ezer munkatársunk van, akik 60 %-a fizikai munkakörben dolgozik nálunk. Ezen fölül mintegy 150 kölcsönzött munkaerővel látjuk el napi feladatainkat. 75-80 kollégánk az itteni shared services központban dolgozik, vagyis a SAPA vállalatcsoport pénzügyi adminisztrációs feladatait látják el. 2012-re érjük el a végleges létszámot, ami nagyjából 1200 munkatársat jelent majd. 

Nem pusztán adminisztráljuk a kollégákat, komoly döntési tényezőként tartjuk naprakészen az információkat.

Milyen elvárásai vannak a vezetésnek a humánerőforrás menedzsmenttel kapcsolatban?
A vállalatvezetés elvárása, hogy a HR csapat a stratégiai üzleti partnerségen túl a munkavállalókkal kapcsolatos adatokat gyorsan, pontosan, az igényeik szerint szolgáltassa. A munkaerő költsége ugyanis fontos kalkulációs elem, hogy egy-egy multinacionális vásárlónknak, például egy komoly autógyártónak leszállítandó alumínium alkatrész előállítása mennyibe is kerül. Ehhez tudnunk kell az adott munkafolyamatban résztvevő dolgozók időráfordítását, munkabérköltségét. Nem pusztán adminisztráljuk tehát a kollégákat, hanem komoly döntési tényezőként tartjuk naprakészen az információkat.

Gondolom, a HR rendszer kiválasztását sem bízták a véletlenre.
Nem bizony, 4-5 szállító ajánlatát tekintettük át, és végül a NEXON-t választottuk ki. Ebben szerepet játszott az a tény is, hogy kollégáim közül többen is használtak már NEXON rendszereket, így ezekkel érezték magukat komfortosan. Ám természetesen ez kevés lett volna még a döntéshez. Fontos volt az integráltság, az egy adatbázisból való munka lehetősége is. Illeszteni is kellett a meglévő vállalati rendszereinkhez, és nem utolsó sorban fontos szempont volt a szakértelem, a támogatás minősége is. Elvárásaink magasak voltak, hiszen a fluktuáció lekövetése, a HR kontrolling vagy éppen a munkaerő megtartás mérésének lehetősége napi feladatunk, hiszen ahogy említettem a HR a vállalatvezetés stratégiai partnere.

 A rendszer támogatása teszi lehetővé, hogy igazi „lean szervezetként” egy 8 fős csapattal tudjuk ellátni az ezerfős vállalat HR-feladatait.

Milyen előnyét tapasztalták a HR-tevékenység IT-támogatásának?
Az integrált HR-rendszer előnye, hogy a bevezetés során jó értelemben rákényszeríti az embert a folyamatok letisztázására, hatékonyabbá válik a munka, az adatokat csak egyszer kell bevinni, mégis bárhonnan elérhetőek, lekérdezhetőek. A rendszer támogatása teszi lehetővé, hogy igazi „lean szervezetként” egy 8 fős csapattal tudjuk ellátni az ezerfős vállalat HR-feladatait. Volt például olyan munkaerő keresésünk, amikor 200 önéletrajzot kellett feldolgoznunk, melyben a NEXONjob szoftver jelentett nagy segítséget. De említhetném akár a cafeteria nyilatkozatok webes kitöltését is.

Hogyan jellemezné tapasztalatait a NEXON-nal?
Tetszik a rendszer komplexitása, integráltsága, a történetiség kiváló kezelése. Az általam ismert más rendszereknél egyszerűbb benne a navigálás, gyorsan és egyértelműen kinyerhetők az adatok. Ide kívánkozik, hogy kiváló a támogatás, igazi, élő munkakapcsolatban vagyunk a NEXON-os kollégákkal. Tudom, ritkán szoktak ilyet mondani nagy informatikai projekteknél, de nálunk a projekt bevezetésének időszaka is rendben zajlott le, azzal együtt, hogy beigazolódott, amit korábban elméletből már megtanulhattunk, hogy minden rendszer bevezetését a belső folyamatok illesztésének kell követnie. Együttműködésünkben mindkét fél szerepe fontos: a NEXON terméke, szaktudása, támogatása, és kollégáim felkészültsége, tapasztalata hamar kialakította a közös nevezőt. Az együtt töltött idő tehát egyértelműen sikeresnek mondható, melyre a magunk részéről büszkék vagyunk!  

Horváth József akkori személyzeti igazgató erős műszaki háttérrel, mint gépgyártástechnológus mérnök indult. Az első váltás a műszaki pályáról, hogy felnőtt- és szakmunkástanuló képzéssel, munkaerő-fejlesztéssel foglalkozott 17 évig. A második nagy váltás, amikor a cég amerikai tulajdonba került és HR vezetői kinevezést kapott. Szakmai pályájának harmadik nagy váltása során a globális termékdivízió eladása és skandináv tulajdonba kerülése kapcsán egy önálló cég a Sapa Profiles Kft. kialakulásának HR-es támogatása, önálló HR rendszerek kiépítése volt a feladata.