Ugrás a tartalomra

Jogszabályokról érthetően bérszámfejtőknek

Fizetés nélküli szabadság, biztosítottság

A  kormány által kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időszakában a  veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult, nem kell külön a járulékot megfizetnie. A fenti rendelkezés visszamenőleges hatállyal lépett érvénybe 2020. március 11-től. A fizetés nélküli szabadság okát a bevallásokban egyértelműen szükséges jelölni. 2020. május 1-jétől a munkáltatót terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelezettsége, melyet a ’08-as bevallásban kell bevallania első alkalommal június 12-éig.

 

A  kormány által kihirdetett veszélyhelyzet fennállásának időszakában a  veszélyhelyzetből kifolyólag fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra jogosult.

Az általános szabályoktól eltérően a veszélyhelyzet ideje alatt az érintett munkavállalónak nem kell az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettség hatálya alá a ’T1011 jelű adatlapon bejelentkeznie és havi 7 710 forint, naptári napi 257 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetnie.

A fenti rendelkezés visszamenőleges hatállyal lépett érvénybe 2020. március 11-től, ami azt jelenti, hogy annak ellenére, hogy a veszélyhelyzet miatt fizetés nélküli szabadságon levő munkavállaló biztosítása szünetel, a veszélyhelyzet időtartama alatt jogosult egészségügyi szolgáltatásra.  
A Kormányrendelet hatályba lépése előtt megfizetett egészségügyi szolgáltatási járulékot a munkavállaló kérelmére a NAV visszafizeti, ha egyébként fennállnak az adóvisszatérítés törvényi feltételei.

 

A fizetés nélküli szabadság okát (vészhelyzet vagy egyéb ok) a fenti rendelkezés alapján a bevallásokban, egyebek mellett a T1041 adatszolgáltatásban egyértelműen szükséges jelölni.

 

2020. május 1-jétől a munkáltatót terheli az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetésének kötelezettsége, melyet a ’08-as bevallásban kell bevallania és a tárgyhónapot követő hó 12-éig kell megfizetnie, első alkalommal a június 12-éig benyújtott bevallásban.  Fizetési nehézség fennállása esetén kérelmezhető a NAV-tól befizetési határidő hosszabbítás, ami maximum a veszélyhelyzet megszűnését követő 60. nap lehet.

 

A NEXONbér bérügyviteli rendszer következő verziója már tartalmazni fogja a fenti rendelkezések szerinti programműködést. Tervezett kiadás: 2020.május 21.

 

További kérdések felmerülése esetén a NAV ügyfélszolgálatán, a 1819-es számon lehet érdeklődni (2-es menüpont).

A pontos részletek vonatkozásában a 140/2020. (IV. 21.) kormányrendelet rendelkezései irányadóak.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100