Ugrás a tartalomra

Munkaerőpiaci kihívások a közeljövőben

Az Ön cége elboldolgulna munkavállalói felével...?

Mi történne, hogyha holnap a munkavállalóknak csak a 80 százaléka menne be dolgozni?

Ijesztően hangozhat hirtelen a gondolat, valójában azonban ez mindennapos: a szabadságon, betegállományban vagy épp továbbképzésen lévő dolgozók egy átlagos munkanapon az aktív munkaerő mintegy 20-át teszik ki. Akik jelen vannak, helyettesítik azokat, akik hiányoznak, átvállalnak feladatokat, így minden működhet a megszokott módon.

Mi történne azonban akkor, ha a munkavállalók fele, vagy akár még többen nem vennék fel a munkát vállalatunknál? Megfelelő átcsoportosításokkal, túlórával, feladatok visszaadásával még így is el lehetne evickélni talán pár napot. De mi lenne, ha ez egy állandó állapot lenne? A szabadon hozzáférhető demográfiai adatok, valamint a munkaerőpiaci trendek tekintetében ez hamarabb be is következhet, mint várnánk.

 

A munkaerőpiacot dézsmáló tényezők

 

A demográfiai tények, a hiányos ismeretek, a generációs változás és a külföldi munkavállalói lehetőségek közösen okozzák az elérhető hazai munkaerő jelentős mértékű megfogyatkozását a következő években. És hogy milyen mértékű munkaerő-kiesésről beszélünk a következő évtizedben?

A KSH-által publikussá tett születési adatokat felhasználva, bárki kiszámíthatja, hogy egy adott évben mekkora a potenciális munkaerőpiac hazánkban. A lenti diagram az 1954 és 2012 között születettek nyilvánosan elérhető adatai alapján készült. Az 1954-ben születettek jövő évre nyugdíjasok lesznek, a 2012-es születésűek pedig 2030-ra fognak belépni a munkaerőpiacra. Az ábrán a piros oszlopok jelzik a munkaképes korosztályt, ennek eltolódása jelzi a probléma súlyosságát.

 

 

A KSH adatai alapján 2030 végére, a jelenleg 4,4 millió aktív munkavállalóból csak 3,9 millió lesz munkára fogható korban. A következő évek során többen fogják elhagyni a munkaerőpiacot, mint ahány friss belépő lesz, mintegy fél millió fővel kevesebben lesznek elérhetőek, ráadásul ennek a csoportnak az összetétele is változni fog. Az alacsonyabb képzettséget igénylő feladatok ellátása terén a problémát feloldhatják az automatizációs, robotizációs törekvések, azonban a magasabban képzett szakemberek pótlása bonyolultabb feladat elé állítja majd a cégvezetőket.

A várható nehézségeket tetézi a következő tényező, a generációs változás. A fiatal, Y és Z generációs munkavállóknak nem csak szokásaikban és elvárásaikban térnek el a korábbiaktól, de általában hosszabb távú terveik is mások. A fiatal munkavállalók körében nagyobb a hajlandóság a külföldre vándorlásra, különösen a magasabban képzettek körében, így ez a szakképzett munkaerőt igénylő munkáltatókat fokozottan fogja érinteni a jövőben. A hazai munkaerőpiac salátáját tovább rágcsálja ugyanis az utolsó tényező, az EU elszívó hatása, mivel az Unión belüli, külföldi munkavállalás egyszerűbb, mint valaha. A problémát súlyosbítja, hogy a lakosság elöregedése kontinens-szerte gondot jelent, így a külföldi munkáltatók is tárt karokkal (és gyakran a hazai fizetések sokszorosával) várják a képzett munkaerőt.

A fenti adatok és trendek figyelembevételével, a vállalatok számára legvonzóbb, már tapasztalattal rendelkező, de hosszabb távon is még aktív, 25-40 éves korosztály munkaerőpiaci részesedése az alábbi módon alakul majd a következő években: 

 

 

A KSH adatai, valamint a jelenlegi trendek alapján tehát 2030-ra a képzett, hosszabb távon is hazánkban maradó munkavállalók mintegy fele lesz csak elérhető. Ha egy erőforrás szűkös, érdemes vele a lehető legkörültekintőbben gazdálkodni. A munkavállalói elégedettségre, a menedzsment megfelelő eszközökkel ellátására, valamint a rendelkezésre álló munkaerő leghatékonyabb felhasználására együttesen kínálnak megoldást a mesterséges intelligenciára épülő informatikai megoldások.

A NEXON kapacitás alapú beosztástervezője segíti a vezetőt abban, hogy a napi feladatokhoz hatékonyan tudja hozzárendelni és menedzselni a rendelkezésre álló emberi erőforrásokat, akár az egyéni dolgozói igények figyelembevételével is. A kapacitásigény alapú beosztástervezés az elérhető erőforrásokat hatékonyan allokálja a tervezett napi munkához, a HR kontrolling pedig ezt kiterjeszti hónapokra, évekre.

Hozza ki Ön is a maximumot csapatából és készüljön fel a jövő kihívásaira!

 

 

Forrás:

KSH, BCG, Eurostat, MTA

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100