Ugrás a tartalomra

Részmunkaidő kezelése a NEXONbér-ben

Részletes magyarázat képernyőképekkel

Az egészségügyi veszélyhelyzet miatt egyre több cég kényszerül részmunkaidő bevezetésére.

Ügyfeleink visszajelzése alapján azt érzékeljük, hogy sok esetben fejtörést okoz, hogyan kezeljék a részmunkaidőt a NEXONbér programban.

A NEXONbér program részmunkaidősnek tekinti a munkavállalót, ha:

  1. foglalkozási viszonya részmunkaidős
  2. Havi órakerete kevesebb mint 156,6 óra
  3. Munkarendje a részmunkaidőnek megfelelően van feltöltve.

A számfejtés alapja ebben az esetben is az Állandó juttatások képernyőre felvezetett besorolási bér, melynek csökkenése esetén a Juttatás változás gomb használatával módosítani szükséges a besorolási bért.

 

Foglalkozási viszony paraméterezése

 

 

A programban lehetőség van új foglalkozási viszonyok létrehozására a veszélyhelyzet miatti részmunkaidő lekérdezhetősége érdekében, vagy használhatóak a régi foglalkozási viszonykódok.

A program részmunkaidősnek tekinti mindazokat a munkavállalókat, akiknek a foglalkozási viszonykódja, a  Karbantartás | Szótárak | Foglalkozási viszony szótár | Foglalkozási viszony statisztikai besorolás mezője az alábbiakat tartalmazza:

  • Részmunkaidős
  • GYES melletti részmunkaidős
  • Részmunkaidős, szünidős

 

Havi órakeret rögzítése

Ahhoz, hogy a program helyesen tudja számolni a juttatásokat (osztószámok), és megfelelő óraszámok kerüljenek az adatszolgáltatásba, szükséges a Havi átlagos órakeret, és napi óraszám megfelelő rögzítése a Jogviszonyok képernyő Számfejtéshez kapcsolódó adatok fülön.

Részmunkaidő - havi órakeret

Teljes munkaidős alkalmazás esetén az Éves átlagos órakeret 174, Átlagos napi órakeret 8, melyet nem szükséges rögzíteni, a program alapértelmezettként használja.

 

A havi órakeret kiszámítását arányszám megállapításával lehet megállapítani a legegyszerűbben, pl:

  • napi 6 órás munkavégzés esetén 6/8= 0,75, havi átlagos órakeret 174*0,75= havi 130,5 napi 6
  • heti 20 órás munkavégzés esetén 20/40= 0,5, havi átlagos órakeret 174*,5= havi 87, napi 4
  • heti 3*8 óra munkavégzés, 2 pihenőnap esetén 24/40= 0,6 havi átlagos órakeret 174*0,6 = havi 104,4, napi 4,8 óra.

A kötelező havi óraszámot csak abban az esetben szabad kitölteni, ha a munkavállaló munkaköréből adódóan jogosult munkaidő kedvezményre pl.: bányász, röntgen asszisztens, stb, minden egyéb esetben üres, vagy kitöltés esetén 174 óra a mező tartalma. Hibás feltöltés adatszolgáltatási problémákat okoz (20T1041, Havi bevallás jogviszony).

 

Munkarend, műszakrend

A részmunkaidős munkavállalók Munkarendje, havi Ledolgozható munkaideje eltér az Általános munkarendtől, ezért ezt a helyes számfejtéshez, adatszolgáltatáshoz a Jogviszonyok Munkarend mezőben szükséges rögzíteni.

Új munkarendet a Karbantartás | Szótárak | Munkarend szótárban lehet létrehozni. Ezt követően a Karbantartás | További munkarend, műszakrend menüpontban szükséges megadni a Ledolgozható (x) és pihenő napokat (.), esetleges fizetett ünnepet (F),

Pl: 

Részmunkaidő - munkarend, műszakrend

 

Az Óra adatok gombot használva kell beállítani az eltérő napi óraszámokat. Pl:

Részmunkaidő - eltérő napi óraszám

 

Azoknak az ügyfeleinknek, akik használják a NEXONtime programunkat, nem szükséges az egyedi munkarend létrehozása, ha a munkaidő-nyilvántartó programból átadásra kerül az NBMunkr, és NBMunkrOra fájl. Kérjük, ezt a csomag létrehozása során, vagy beolvasásakor ellenőrizzék!

Általános importáló programmal rendelkező ügyfeleink a kézi adatrögzítést kiválthatják a program használatával. Az Általános importáló fájlleírás legfrissebb verzióját minden esetben kiküldjük verzióváltásunkkal, melyet a NEXONbér\HELP könyvtárban találnak.

  • A foglalkozási viszonyt és munkarendet a Jogviszony besorolási adatok (NBBesor),
  • az órakeretet és napi óraszámot a Törzsadatok (NBTorzs),
  • a besorolási bér változását a Juttatások (NBJuttat)

fájlok létrehozásával és importjával tudják tömegesen rögzíteni programunkba.

 

További segítségért forduljon ügyfélszolgálati munkatársainkhoz az on@nexon.hu email címen vagy a 06-1-450-2210 telefonon.

Share Everywhere

Lépjünk kapcsolatba
 
Ügyfélszolgálatunk száma: +36 1 450 2210
Központi telefonszámunk: +36 1 465 5100